
Ir izstrādātas un publicētas jaunas Amerikas uztura vadlīnijas 2015-2020. Tās sniedz ieteikumus par produktu un uzturvielu daudzumu, kas ikdienā būtu jāuzņem dažādām cilvēku vecuma grupām, lai sasniegtu un uzturētu veselīgu svaru un samazinātu slimību attīstības risku.
Galvenās rekomendācijas
Ikdienas uzturā lietot pietiekamā daudzumā:
1. Dažādu krāsu dārzeņus– tumši zaļie lapu dārzeņi, sarkanie, oranžie, pākšaugi (pupiņas, zirņi), cieti saturoši u.c.
2. Augļus, īpaši veselus augļus
3. Graudaugus, vismaz pusei no tiem jābūt pilngraudu
4. Liesus piena produktus vai ar samazinātu tauku saturu, iekļaujot pienu, jogurtu, sieru, bagātinātus sojas dzērienus
5. Dažādus olbaltumvielu produktus, iekļaujot jūras veltes, liesu gaļu,tai skaitā putnu gaļu, olas, pākšaugus (pupiņas, zirņus), riekstus, sēklas, sojas produktus.
6. Eļļas
Ieteicams uzturā ierobežot:
Piesātinātos taukus, transtaukus, pievienoto cukuru un nātriju.
1. Uzņemt pievienoto cukuru ne vairāk par 10 % no kopējā kaloriju daudzuma
2. Uzņemt piesātinātos taukus ne vairāk par 10% no kopējā kaloriju daudzuma
3. Uzņemt ne vairāk par 2.3 mg nātrija aptuveni 6 g sāls
4. Ja tiek lietots alkohols, tad lietot to mēreni - sievietēm līdz 1 dzērienam dienā (1 deva), vīrietim līdz 2 dzērieniem dienā (2 devas). Sīkāk par to, cik ir viena alkohola deva, lasīt šeit: http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/appendix-9/
Amerikas uztura vadlīnijas ir pieejamas šeit: http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/